Je bekijkt nu Een domeinnaam kiezen

Een domeinnaam kiezen

Als je begint met het opzetten van een website heb je in ieder geval een domeinnaam (de link/URL, waar mensen je kunnen bereiken) en webruimte (ook wel hosting genoemd). Op de hosting worden de bestanden (foto’s, documenten etc.) geplaatst die nodig zijn voor je website. Het is dus erg belangrijk om een goede domeinnaam te kiezen. Je wilt uiteraard dat mensen je makkelijk kunnen bereiken via je website. Er zijn een aantal opties waar je rekening mee moet houden:
  • Welke klanten zijn je doelgroep? Zijn het voornamelijk Nederlandse klanten? Dan zou ik kiezen voor een .nl domein. Ben je ook van plan om in het buitenland je doelgroep te bereiken? Dan is het verstandig om bijvoorbeeld een .com domein te registreren.
  • Let bij het kiezen van je domein erop dat je alleen letters, cijfers en het min-teken kunt gebruiken. Hoofdletters worden gezien als kleine letters, dus deze hebben geen toegevoegde waarde voor je domeinnaam.
  • Je kunt geen merknamen in je domeinnaam gebruiken (behalve je eigen merknaam natuurlijk).
  • Koop je domeinnaam en webhosting in bij hetzelfde bedrijf. Dit is makkelijker. Je weet dan zeker dat alles goed met elkaar samenwerkt.
Zolang je in ieder geval bovenstaande regels in acht neemt, kun je een goede domeinnaam registreren. Elke hostingprovider heeft op zijn website een domein-ckecker. Hiermee kun je nagaan of de domeinnaam die je wilt gebruiken al vergeven is.